De aanleiding
Oke, we beginnen met een disclaimer: misschien moet je deze paragraaf eerst nog even laten rusten.. Heel vaak vertel je bijna alles al in de andere hoofdstukken. Soms schrijf ik daarom de aanleiding pas als laatste.
Te vaak lees ik aanleidingen die ‘zwalken’. Alles wordt aangestipt en men durft niks weg te laten. Mijn oplossing? De trechter!
De trechter
Probeer van breed naar nauw te werken. Van abstract naar concreet of van groot naar klein. Een voorbeeld: de vernieuwing van het museum in Moddergat is onderdeel van een groter plan: behoud visserij-erfgoed. Het is belangrijk om deze context te schetsen. Maar dat kan met één alinea. Hierin verwijs je naar een document dat het grotere project toelicht. Als je het document dan ook nog toevoegt als linkje, word ik als lezer helemaal blij! “Je geeft mij de keuze. Wil ik me verdiepen of geloof ik het wel?”
Vervolgens ga je naar jouw eigen project: de vernieuwing van het museum. Je vertelt kort wat dit deelproject inhoudt. Denk aan verbouwing, verduurzaming, inrichting buitenruimte en de inhoudelijke verhalen en exposities. Daarna zoom je in op ‘jouw’ deel: de inhoud. Wat is dat?
Ambitie
Spreek in de inleiding ook je ambitie uit, bijvoorbeeld: De nieuwe exposities worden interessant, leerzaam en vermakelijk voor jong en oud vol interactieve elementen en meertalig. Het draagt bij aan duurzame kennisoverdracht van het visserijerfgoed in Noordoost Fryslân. Met deze ambitie maak je de lezer ‘warm’. Je probeert hem te overtuigen om verder te lezen en jouw project ‘goed te keuren’.
Nut en noodzaak
Waarom moet jouw plan doorgaan en wat is de toegevoegde waarde voor..? Het is belangrijk om dit zo concreet mogelijk op te schrijven. Blijf weg van containerbegrippen en wollige termen. (Tenzij het om een subsidieaanvraag gaat. Gebruik dan vooral de taal en woorden die de subsidieverstrekker zelf ook gebruikt).
Urgentie
Superbelangrijk: Waarom moet het NU gebeuren en niet volgend jaar? Met dit argument haal je de ’twijfelende lezer’ over. Eigelijk is het een beïnvloedingsprincipe. Je creëert schaarste en de lezer mag deze kans niet laten lopen. Meer weten over beïnvloeding? Lees dan het werk van Robert Cialdini.
Hoe moeilijk ook: probeer je aanleiding kort te houden. De lezer wil slechts context: Waar komt ‘jouw vraag’ vandaan en in welk perspectief moet hij/zij het plaatsen?