Even uit de running

Even uit de running

Halverwege oktober 2017 ben ik thuis komen te zitten. Ik was al een poos extreem moe en had nog steeds last van lichamelijke klachten van de bevalling (december 2016).

Eerst dacht ik dat de bevalling zijn tol had geeist, later dacht ik dat de borstvoeding meer energie kostte dan verwacht. Ook kreeg ik vaak het advies om het rustiger aan te doen omdat ‘een jong gezin nou eenmaal aan de nieuwe situatie moet wennen’. Maar ik deed (voor mijn doen) al zo weinig en onze zoon Hein is (tot nu toe) een bijzonder makkelijk kind.

De diagnose
Moe. In en in moe was ik. Ook ervoer ik nog veel ongemak van mijn bevalling. Ik bezocht een scala aan (fysio)therapeuten, maar het mocht niet baten. Totdat ik werd doorgestuurd naar een arts die algemene geneeskunde combineert met complementaire geneeskunde. Halverwege de intake sprak de arts het vermoeden uit: “Ik denk dat je te weinig cortisol aanmaakt, je bijnieren zijn ernstig vermoeid, het wordt ook wel een chemische burn-out genoemd. We gaan bloedprikken en dan weten we het zeker.” Nou je raadt het al: de cortisolwaarden waren te laag.

Het hormoon Cortisol heb je nodig om goed met stress om te kunnen gaan. Het wordt aangemaakt door de bijnieren (klein organen boven je nieren). Als je lichaam een langere periode teveel stress ervaart, zijn je bijnieren er op een gegeven moment klaar mee. Ze staken en dan ben je ‘de Sjaak’. Je wordt extreem moe en krijgt allemaal rare klachten zoals schommelde suikerspiegel, duizelingen en je wordt prikkelbaar (waarvoor sorry 😇).

Enfin, het probleem was bekend, nu de oplossing. De arts had me al gewaarschuwd dat de komende periode wel eens pittig zou kunnen worden. “Ik vermoed dat de bloeduitslag een vertekend beeld geeft. Ik denk namelijk dat een groot deel van de cortisol in je bloedbaan circuleert en niet aankomt in de cellen. Als dat het geval is word je de komende tijd nog zieker.”

Het herstel
In november en december ‘takelde’ ik af. Op slechte dagen was zelfs douchen een opgave. Ik vroeg aan de arts of ik mentaal ook hulp moest zoeken want op een gegeven moment twijfel je aan alles. Het antwoord: “Als je lichaam zo vermoeid is, is het logisch dat je je geestelijk ook niet lekker voelt. Je moet nu eerst vooral veel rusten en stress vermijden.” Ook moest ik op ‘dieet’. Geen suiker, geen varkensvlees en geen producten met melkeiwit. Wel veel groenten en fruit en een batterij aan vitaminesupplementen.

Begin januari bereikte ik het dieptepunt. Ik zat er behoorlijk doorheen en vroeg me af wanneer verbetering zou komen. Het leek de arts een goed plan om het bloed weer te controleren. En weer had hij gelijk. De waarden waren behoorlijk veranderd. Het was aannemelijk dat het bloedbeeld nu ‘eerlijker’ was geworden.  Een goed teken want nu konden we aan het herstel beginnen. En langzaam maar zeker heb ik het gevoel dat ik de goede kant weer op ga. Ik zie een stijgende lijn en dat geeft deze burger moed!

De planning
Toen ik in oktober thuis kwam te zitten dacht (hoopte) ik er begin 2018 wel weer te zijn. Dat was een illusie. Nu hoop ik in de zomer van 2018 weer langzaam met werken te kunnen beginnen. Misschien herstel ik wel sneller (fingers crossed). Dan ga ik lekker genieten van mijn ‘fitte lichaam’ :-) Uitstapjes maken, op vakantie en vooral leuke dingen doen met vrienden en familie. Maar misschien duurt het herstel ook nog wel langer. De arts zegt: “Het is niet in een kort tijdsbestek ontstaan, dus het gaat ook niet zomaar over.”

Afscheid RMT
Ik heb ook aan mijn opdrachtgever Stichting RMT verteld dat ik pas in de zomer van 2018 weer voor hen aan de slag kan. Het dagelijks bestuur heeft daarom besloten om een ander te zoeken. Ik begrijp dit -stilstand is immers achteruitgang.

Ik hoop dat ik word vervangen door een dijk van een regiomarketeer en dat hij/zij de regiomarketing van Noordoost Friesland naar een ‘next level’ gaat brengen!

Projecten Pilat Advies
Voor Nationaal Park De Alde Feanen gaan de werkzaamheden gewoon door. Mijn collega’s Lisette en Martijn bouwen momenteel een nieuwe website en organiseren het natuurfestival Fete de la Nature in mei. Daarnaast doen ze tijdelijk werkzaamheden voor Garnalefabryk in Moddergat en helpen ze bij de invoer van een cultuurhistorische fietsroute in IziTravel voor de gemeente Achtkarspelen. Ik ben deze doorzetters enorm dankbaar 💪🏽

8 jaar
Terwijl ik dit schrijf besef ik me ineens dat Pilat Advies vandaag 8 jaar bestaat! Ik (wij) heb(ben) de afgelopen jaren prachtige projecten mogen uitvoeren. Vooral aan de ‘eigen events‘ denk ik met weemoed terug. Ik heb nu tijd zat om weer wat leuks te bedenken…. Jullie zijn nog niet van me af! 😎

Graag tot snel 👋👋👋