Openingsweekend Súd Ie

About This Project

Vele bezoekers ontdekken vaarroute Súd Ie en regio

Afgelopen weekend vond de opening van de vaarroute Súd Ie, voor boten met een hoogte tot 1,50 meter, plaats. Op ongeveer dertig plekken in de regio rondom het riviertje tussen Dokkum en Oostmahorn werden diverse activiteiten georganiseerd. Naar schatting kwamen hier 2200 mensen op af.

Buurtschap Ezumazijl werd door het publiek gretig bezocht. De openstelling van het gemaal Dongeradielen trok maar liefst 500 bezoekers. Ook de hop-on/off plaats in Ezumazijl, vanwaar bezoekers met boten en fietsen het gebied konden verkennen, trok veel bezoekers aan. Vaak werd gevraagd: ,,Mag ik hier echt gratis met de boot en de fiets?”

Foto: Marit Anker

Op acht locaties konden bezoekers op de boot of fiets (over)stappen. De gastheren en -dames, veelal inwoners uit de regio, vertelden ­­bezoekers vol trots over hun dorp en omgeving. ,,Dit is precies hoe we het hadden bedacht,’’ aldus Elizabeth Pilat, organisator van het weekend namens programmabureau Súd Ie. ,,Dit gebied leent zich bij uitstek om ‘door heen te swalken’; een kleine ontdekkingstocht in de buurt met hier en daar fantastische leuke verrassingen in het landschap en de georganiseerde activiteiten.”

Foto: Marit Anker

Als voorbeeld van verrassing noemt Pilat de Walvisvaartexpositie in café Bûntebok te Lioessens. ,,Een prachtig onbekend verhaal. Je duikt in een andere wereld en dan krijg je nog gratis koffie en ijs ook!’’ De expositie werd alleen op zaterdag tentoongesteld en trok ruim 60 bezoekers. Zo ook de kerk in Jouswier. Die werd ook speciaal voor dit weekend opengesteld voor het publiek.

Foto: Marcel van Kammen

Foto: Marit Anker

Ook sportieve bezoekers konden de Súd Ie verkennen. Diverse toerfietsers verkenden de regio evenals wielrenners. De echte fanatiekelingen konden meedoen aan een zwemtocht. Christiaan Visser van de organisatie Vitaleer: de omstandigheden waren perfect: zon, wind in de rug en een mooie finishlocatie, op Landal Esonstad, met veel publiek!”

Foto: Marit Anker

Foto: Marcel van Kammen

In Dokkum had met name sluiswachter Jagersma het druk. Diverse boten passeerden de Oosterverlaatsluis waaronder de trekschuit van Museum Dokkum; één van de activiteiten waarvoor bezoekers zich konden aanmelden. Ook de cursus landschapsfotografie van Marcel Renou was al snel volgeboekt.

Foto: Mardel Renou

Het openingsweekend fungeerde als ‘test’. Bezoekers maar ook watersporters uit de omgeving werden opgeroepen om met feedback te komen. In 2023 is het de bedoeling dat de vaarroute ook bevaarbaar is voor boten tot 2.40 meter hoogte.

Bekijk hier de registratie van RTV NOF:

Date
Category
draagvlak, marketing, overheid
Tags
communicatie, opening, organisatie, persbenadering, presentatie, projectbegeleiding