Presentatie beleefroutes

About This Project

Beleefroutes Zuidoost Friesland met trots gepresenteerd

HEERENVEEN – ,,We zijn waanzinnig trots op de beleefroutes die ontwikkeld zijn en hopen dat heel veel mensen uit eigen regio en ver daarbuiten naar Zuidoost Friesland komen om deze routes te beleven.” Dat zei Linda Palil-Trip donderdagmiddag bij de starthandeling van de SMART Regio Routes. Wethouders Rob Jonkman van de gemeente Opsterland en Hedwich Rinkes van de gemeente Heerenveen fietsten samen met vertegenwoordigers van de vijf gemeenten en overige betrokkenen een deel van de route ‘Strijd voor gelijkheid’ als starthandeling voor deze routes.

In totaal zijn er twee wandelroutes, zeven fietsroutes en één autoroute gerealiseerd door de gemeenten Opsterland, Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Smallingerland en Heerenveen in samenwerking met IQ Media en overige betrokken partijen. In iedere gemeente in Zuidoost Friesland zijn er twee routes te doen. De routes vinden aansluiting bij de thema’s ‘De Friese adel’, ‘socialisme in Friesland’, ‘het andere eten’, ‘andere energie’ en ‘leve het water’.

Via de app izi.TRAVEL kunnen gebruikers de routes afleggen. Hierbij worden ze door programmamaker Jort Kelder, reisboekenschrijver Fokko Bosker, boswachter Arjan Postma, chefkok Reitse Spanninga en skûtsjespecialist Age Veldboom tijdens de route middels filmpjes bijgepraat over bijzonderheden op de route.

Socialisme in Friesland
In bijvoorbeeld de route ‘Strijd voor gelijkheid’ neemt Jort Kelder fietsers mee langs de bolwerken van het socialisme in Friesland. Hoofdpersoon in deze route is Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Jort Kelder geeft in de filmpjes uitleg over wat er te zien is op de route of wat de historie is van die plek. ,,Het leven in een spitkeet of plaggenhut is deerniswekkend. Zelfgemaakte hutten van heideplaggen, een meter of vier bij acht. Daarin slapen ze op de grond met gezinnen van zeven en zelfs wel tien personen. Pas in 1901 komt er een kleine eerste verandering in deze omstandigheden, de Woningwet. Het wonen in een plaggenhut is vanaf dan verboden. Er is echter te weinig geld om iedereen van een fatsoenlijke woning te voorzien. En er zijn ook bewoners die hun plaggenhut helemaal niet willen verlaten. Het duurt dan ook tot circa 1950 voordat de laatste plaggenhutten zijn gesloopt”, zo valt te horen in het filmpje dat te bekijken is op de plek waar vroeger een plaggenhut stond.

Voor allerlei interesses een route
Overige fiets- en wandelroutes vertellen o.a. de verhalen van Tante Marijke (oftewel Maria Louise van Hessen-Kassel), de skûtsjegeschiedenis van Smallingerland, de geschiedenis van de verdedigingsbolwerken in de regio Bakkeveen, de natuurhistorie in de regio Appelscha en er is een route die verhaalt over het leven en de strijd met en tegen het water.

Bijzonder is ook de Friese Foodtour, een autoroute van ongeveer honderd kilometer langs allerlei eerlijke adressen waar lokaal voedsel wordt geproduceerd. Gedurende deze autoroute vertelt Reitse Spanninga de verhalen achter de producenten en kunnen deelnemers zelf de ingrediënten kopen voor een heerlijk en eerlijke maaltijd.

De beleefroutes zijn ontwikkeld door de vijf gemeenten in Zuidoost Friesland. Opdrachtgever Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland verzorgde de presentatie en de marketing. Alle routes staan op www.zuidoostfriesland.nl/beleefroutes

 

Date
Category
overheid, product
Tags
audio, content, integratie, opening, presentatie, projectbegeleiding, routes