Top 10 Traveltrends 2019

Top 10 Traveltrends 2019

De Vakantiebeurs organiseert morgen (9 januari 2019) de Vakdag voor professionals in de reisbranche. Traditiegetrouw worden er een aantal Traveltrends voor 2019 gepresenteerd.

Helaas konden we dit jaar niet aanwezig zijn. Maar we willen natuurlijk wel bijblijven! Daarom struinden we zelf het internet af naar de meest interessante traveltrends voor 2019. Doe er je voordeel mee!

1. Solo travel 

Meer en meer toeristen, vooral vrouwen, kiezen er voor om alleen op avontuur te gaan. Me-time. Even tot rust komen en voor de moeders: een vakantie lang alles zélf bepalen en kiezen.

Alleen reizen wordt steeds meer gezien als een levenservaring die je moet hebben opgedaan. Menig Travelblogger schrijft over de voordelen van het solo reizen en wat ze ervan hebben geleerd. Persoonlijke ontwikkeling en ‘me-time’ staat hierbij vaak centraal.

2. Digital detox

Waar sommige mensen hun vakantiebestemmingen juist uitkiezen op basis van social media, groeit nu ook een doelgroep die juist aan social media wil ontsnappen. Vakanties zonder internet/social media worden in 2019 nog populairder. Sommige resorts verzoeken hun gasten zelfs om de telefoon in te leveren bij de check in. Zo heb je tijd voor elkaar en om weer eens een ouderwetse papieren krant te lezen.

3. Workation/reizen om te leren

Het zijn al lang niet meer alleen de ondernemers die hun laptop meenemen op vakantie; anno 2019 kan iedereen op workation. De mogelijkheden zijn divers; een cursus volgen in het buitenland, op Nomad cruise of een coliving (waarbij je woont en werkt met gelijkstemde ondernemers). Ook zijn er ‘female workations’ waarbij, zoals de naam al zegt, ondernemende vrouwen op werkvakantie gaan.

De wens groeit om iets nieuw te leren op reis bij alle generaties. 68% van de reizigers wil reizen om nieuwe vaardigheden te leren bijvoorbeeld door middel van een culturele uitwisseling, yogaretreat of een cursus fotografie.

4. Duurzaam reizen

Duurzaamheid wordt in allerlei aspecten van het menselijk leven steeds belangrijker. Ook met reizen. Accommodaties worden milieuvriendelijk, de CO-2 uitstoot bij elke vlucht wordt gecompenseerd, Er worden verschillende maatregelen genomen. Accommodaties worden duurzamer gemaakt en verbruiken minder energie.

Maar ook het plasticprobleem wordt aangepakt. Meer dan 37% van de reizigers is bereid om afval en plastic op te ruimen op een strand of een andere toeristische attractie. Denk aan de recente containerramp bij Werelderfgoed Waddenzee. Vele vrijwilligers stonden (staan!) klaar om te helpen.

5. De nacht

De nacht beleven is volgens Lonely Planet een travel trend voor 2019. Vanwege lichtvervuiling zien we niet alle mooie sterren. Maar voor sterrenkijkers is er goed nieuws, want de aangewezen dark-sky parken en plaatsen nemen toe. In Friesland zijn Nationaal Park Lauwersmeer en De Boschplaat Terschelling door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park.

6. Instagram holidays

Steeds meer mensen kiezen hun bestemming op basis van waar ze mooie Instagram foto’s kunnen maken. 61% van de 18-24 jarigen wil graag mooie of belangrijke vakantiebelevenissen delen online. Maar ook oudere reizigers leggen hun belevenissen graag vast op de gevoelige plaat. Hotels en resorts spelen hierop in door fotografen in te huren om te laten zien hoe ‘Instagram waardig’ hun hotel is. Regio’s, steden en natuurparken organiseren vaak zogenaamde Insta-meets. In 2019 helpen wij Nationaal Park De Alde Feanen met een zogenaamde Insta-meet.

7. Technische innovaties: zo gemakkelijk mogelijk

Technologische innovaties zoals Articificial Intelligence (AI), spraakherkenning en Virtual Reality (VR) zullen reizen zo gemakkelijk mogelijk maken. Denk aan: het openen van je hotelkamer met je smartphone of een robot-concièrge die de taal van de gasten spreekt. Ook reisapps, zoals IziTravel, worden steeds meer gebruikt; om reizen te boeken en plannen.

8. Behoefte aan buiten

De wandelbranche groeit als kool, er is steeds meer animo voor bijzondere winterbestemmingen en natuurgebieden worden steeds meer en langer opgesteld. Mensen hebben in 2019 nog meer behoefte om buiten te zijn in. Dit is een antwoord op het drukke leven dat jonge gezinnen en tweeverdieners leiden. In de natuur is rust, ruimte en regelmatig geen 4G.

9. Op reis naar jezelf

Door de toename van doe-het-zelf-DNA-kits, weten meer mensen waar ze precies vandaan komen. Vervolgens gebruiken nieuwsgierige reizigers onverwachte resultaten als excuus om een reis te boeken. Ook pelgrimage reizen passen binnen deze trend. Een pelgrim is iemand die onderweg is naar een bijzonder doel. Vaak religieus, maar hetdoel kan ook spiritueel zijn of op het vlak van persoonlijke ontwikkeling liggen.

10. Meer korte trips

Ruim de helft van de reizigers wereldwijd (53%) is van plan om meer weekendtrips te maken in 2019. De reizigers boeken voor zo’n korte reis vaak unieke accommodaties. De weekendtrips zullen veel activiteiten in korte tijd bevatten. Ook deze zijn uniek, fotowaardig, vaak buiten en dragen bij aan persoonlijke ontwikkeling op fysiek of mentaal vlak.

Dit artikel is geschreven door Yvonne Douna. Ze gebruikte de volgende bronnen: TheWeekBooking.comLonelyplanetNRITThe GuardianAugustJuly.com. De foto’s zijn gemaakt door Marcel van Kammen.