Businesscruise: work hard, play hard :-)

Businesscruise: work hard, play hard :-)

SURHUISTERVEEN/OPENDE – Lucia de Boer (35) en Elizabeth Pilat (33) vertrekken 18 november naar Barcelona van waaruit zij zullen deelnemen aan de Nomad Cruise. De reis is een tweeweekse businesscruise waarbij de deelnemers hun tijd op zee benutten met het volgen van workshops, lezingen en andere inhoudelijke ontmoetingen totdat zij uiteindelijk aanmeren in Recife, Brazilië. Groei, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak, staat tijdens de cruise centraal. Er gaan ruim 400 ondernemers mee uit 43 verschillende landen.

Zelfstandige ondernemers Pilat en De Boer zijn de enige cruisedeelnemers uit Noord Nederland. Pilat uit Surhuisterveen is in het dagelijks leven regiomarketeer voor toeristische bestemmingen en De Boer, woonachtig in Opende (Gr.), is coach, trainer en spreker. Beide vrouwen boekten de reis onafhankelijk van elkaar en ontmoetten elkaar later. Inspiratie, gevoel van vrijheid en het mooie weer gaven hun beide de doorslag om dit avontuur aan te gaan.

De cruise als cadeautje
Pilat heeft een aantal redenen om deel te nemen aan deze reis: ,,Als eerste zie ik deze twee weken als een cadeautje voor mezelf. Ik heb een jaar lang thuis gezeten met een bijnieruitputting en ben nu aan het re-integreren. Ik vond dat ik wel een cadeautje had verdiend,” vertelt ze verwachtingsvol.

“Ik wil vooral lekker ontspannen en me laten inspireren. Daarnaast hoop ik enkele grote travelbloggers (reisjournalisten red.) te ontmoeten. Bij eerdere edities waren zij er namelijk ook. Zodra ik een grote travelblogger tref wil hem of haar graag verleiden tot een bezoek aan één van mijn opdrachtgevers zoals Nationaal Park De Alde Feanen bij Earnewâld.”

Als laatste noemt Pilat het ontmoeten van gelijkgestemden. “Ik zit met mijn bedrijf, op een tweesprong; wil ik groeien of blijf ik klein en specialistisch? Ik hoop mensen te treffen die ervaring hebben met dit vraagstuk, zodat ik van hen kan leren.”

Ervaring met Nomad Cruise
Voor De Boer is het de tweede keer dat zij meegaat met de Nomad Cruise. Enthousiast begint ze te vertellen: ,,De vorige keer heb ik ervaren hoe bijzonder het is om twee weken met gelijkgestemden op zee te zijn. In Noord Nederland voel ik mij wel eens een beetje onbegrepen. Ik heb namelijk altijd veel ideeën en zie overal mogelijkheden. De deelnemers van deze cruise hebben dat ook!” Voor De Boer voelt de cruise daarom als thuiskomen.

“De deelnemers zijn stuk voor stuk ambitieuze mensen waarvan je veel leert. Vorig jaar was ik zoekende over welke kant ik met mijn bedrijf op wilde. Tijdens de cruise heb ik zoveel inzichten opgedaan dat ik na twee weken een nieuw businessmodel had. Ik heb bijvoorbeeld meer gestandaardiseerde groepstrainingen gemaakt. Nu kan ik opdrachtgevers efficiënter bedienen en daardoor is mijn bedrijf flink gegroeid.” De nominatie voor de Ondernemersprijs Achtkarspelen,oktober dit jaar, is hiervan een mooi bewijs.

Dit jaar gaat De Boer weer mee om nieuwe inspiratie op te doen. “Het allerleukste vind ik de onverwachte gesprekken aan boord. Soms helpt een deelnemer mij. Een dag later help ik iemand met een vraagstuk.” De trainster vertelt dat ze nog steeds veel contact heeft met deelnemers van de vorige cruise. “Sommige zijn zelfs klant bij mij geworden!”

Bedrijven staan niet stil
Tijdens de cruise hebben de onderneemsters geen beschikking tot internet. Op zee is ook nauwelijks een mobiel netwerk te ontvangen. Desondanks gaan de zaken van beide ondernemers gewoon door. ,,We hebben beide een medewerker in dienst en schakelen regelmatig freelancers in. Hierdoor gaan onze bedrijven gewoon door zonder dat wij daarbij aanwezig hoeven te zijn”, aldus De Boer.

,,Het afgelopen jaar gingen de werkzaamheden tijdens mijn ziekte ook gewoon door. Ik weet eigenlijk niet beter,” vult Pilat aan.

Deze werkwijze typeert de deelnemers aan de Nomad Cruise; zogenaamde ‘digital nomads’. Ze werken allemaal locatieonafhankelijk en met een netwerk van specialisten. Zo blijft er tijd over om ook ‘aan’ je bedrijf te werken.  Pilat glundert: “En dan kun je kiezen voor een netwerkbijeenkomst, training of workshop in de buurt; maar je kunt ook op cruise gaan!”

Kennis delen
Naast het halen van informatie en inspiratie komen de beide vrouwen ook kennis en ervaringen brengen. “Vorig jaar heb ik een workshop ‘Losdenken’ gegeven en heb ik meerdere ondernemers gecoacht omtrent diverse vraagstukken. Ik wil dat nu weer gaan doen,” vertelt De Boer.

Pilat kan theoretische kennis en praktijkvoorbeelden delen over regiomarketing. “En misschien doe ik wel mee aan de fuck-up-night.” Op deze avond vertellen deelnemers over hun grootste blunders. “Ik kan er, na bijna negen jaar ondernemen, wel een paar benoemen!” sluit Pilat lachend af.

Reisschema

 • Zondag 18 november – Vlucht naar Barcelona, Spanje
 • Maandag 19 november-  Inschepen op Cruiseschip Haven Barcelona
 • Dinsdag 20 november-  Bestemming Alicante, Spanje
 • Woensdag 21 november – Zeedag
 • Donderdag 22 november- Zeedag
 • Vrijdag 23 november – BestemmingTenerife, Canarische Eilanden
 • Zaterdag 24 november –  Zeedag
 • Zondag 25 november –  Zeedag
 • Maandag 26 november – BestemmingMindelo, Kaapverdië
 • Dinsdag 27 november –  Zeedag
 • Woensdag 28 november –  Zeedag
 • Donderdag 29 november –  Zeedag
 • Vrijdag 30 november –  Zeedag
 • Zaterdag 1 december –  Uitschepen Haven Recife Brazilië
 • Zondag 2 december – Vlucht terug naar Amsterdam

Hoe was het?

Lang verhaal kort: het was niet helemaal ‘mijn ding’. Na een week besloot ik om naar huis te gaan. Nieuwsgierig waarom? In de onderstaande vlog leg ik het uit.

Geleerde les: soms probeer je iets en dan blijkt het niet je ding te zijn. So be it. Ik realiseerde me dat ik inspiratie momenteel niet van ver hoef te halen. En dat inzicht is me enorm veel waard! Ik hawwe it thús poer best!