Er op uit in Coronatijd

Er op uit in Coronatijd

Heb je de meest bekende bossen wel gezien? Wil je wel eens een ander rondje lopen of fietsen? En dan ook nog wat van de omgeving te weten komen? Wellicht zijn de onderstaande routes iets voor je!

Download de gratis app IziTravel, plug een paar oordopjes in, trek je wandelschoenen aan of pak de fiets en ga op pad!

De eerste route is een wandelroute. Start bij de haven van Hústernoard en wandel naar het prachtige Veenklooster. Geniet hier van de historische weetjes over diverse gebouwen en de parkachtige tuinen. De route van 6 kilometer gaat ook door het bos. Wandelroute Veenklooster vind je onder deze link.

Het Feankleasterbos is alle seizoenen prachtig!

De tweede wandelroute gaat door het Bûtenfjild. Dit natuurgebied bestaat uit verschillende deelgebieden met uitdagende namen zoals de Lodde Hel, de Houtwiel en Japmuoiskolk. Dit onontdekte gebied bevat veel mysterieuze streekverhalen. Deze route van 18 kilometer kan ook worden gehalveerd. Bekijk de route hier.

Bûtenfjild, adembenemende zonsondergangen.

De derde route is een fietsroute en gaat door het westen van de voormalige gemeente Kollumerland, door het boomrijke gebied van de Noardlike Fryske Wâlden. Al fietsend komt men door de dorpen Kollum, Veenklooster, Zwagerbosch, Kollumerzwaag, Triemen, Westergeest en Oudwoude. Deze route is 30 kilometer. Fietsroute Kollum West vind je onder deze link.

De vierde fietsroute van 40 kilometer gaat door het open landschap in het oosten van dezelfde oude gemeente Kollumerland en passeert de plaatsen Kollum, Augsbuurt, Burum, Warfstermolen, Munnekezijl en Kollumerpomp. Startpunt van beide routes is het Toeristische Overstappunt (TOP) aan de Cantecleer, vlakbij de jachthaven in Kollum. Bekijk en fiets de route Kollum Oost via deze link.

Op het moment van schrijven zijn alle horeca en rustpunten gesloten.

De vijfde route meandert van Buitenpost naar Zandbulten via fietspaden die parallel aan de streek ‘Egypte’ lopen.  Vervolgens gaat de route richting het pittoreske Veenklooster waar veel historische informatie via audio-opnamen wordt gedeeld. De route is 13 kilometer over verhard pad en kan dus worden gewandeld of gefietst. De route Veenklooster vind je onder deze link.

De zesde route gaat door het prachtige gebied Trynwâlden. De fietsroute is 30 kilometer lang en gaat langs vele mooie staten en stinzen die Noordoost Friesland rijk is. De route wisselt bos, vergezichten, historie en natuur met elkaar af. Je vindt de route hier.

Trynwâlden, altijd iets te ontdekken!

In de gemeente Achtkarspelen zijn er drie Friestalige fietsroutes gemaakt. Het zijn prachtige tochten door het coulisselandschap afgewisseld met wetenswaardige historische informatie! Klik op de linkjes voor de routes: Noordwest, Noordoost, en Zuid. Allen zijn ongeveer 30 kilometer lang!

Pilat Advies heeft al deze routes mee ontwikkeld. Sommige zijn helemaal van onze hand inclusief route, content, audio en invoer IziTravel. Bij anderen hebben we alleen de data in IziTravel ingevoerd.

Alle foto’s zijn gemaakt door Marcel van Kammen.